Καθαρισμός στα μονοπατια του λόφου Περάνθης

 Ο Σύλλογος Δρομέων Άρτας, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που προέκυψε τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας για διέξοδο των ανθρώπων, μέσω της άθλησης  και της επαφή τους με τη φύση, πρόσθεσε ένα ακόμη λιθαράκι στο έργο που επιτελούν τα μέλη του στη πόλη μας και που το συγκεκριμένο είχε ξεκινήσει πριν τρία χρόνια, τη χρονιά ίδρυσης του συλλόγου.

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας ανέδειξαν ένα ξεχασμένο μονοπάτι που ένα κομμάτι του είχε κατασκευαστεί εδώ και περίπου 40 χρόνια σε ένα τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας εντός του λόφου Περάνθης.

Ο κόπος όλων ανταμείφτηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού μετά την διάνοιξη νέων,  τον καθαρισμό των ήδη υπαρχόντων , τη σήμανση και χαρτογράφηση όλων των μονοπατιών ώστε να καταστεί  ασφαλής  η χρήση τους,  ένας περιαστικός χώρος που είναι και το κοντινότερο δασικό οικοσύστημα εντός της πόλης  και αποτελεί ένα φυσικό, ιδανικό  χώρο αναψυχής, είναι  επισκέψιμο για τους κατοίκους της, τόσο για περίπατο, όσο και για άθληση.

Η διαδρομή των μονοπατιών είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που δημιουργούν ξεχωριστή αισθητική απόλαυση και προκαλούν ιδιαίτερη ευχαρίστηση στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος από κοντά. Κατά μήκος του εντοπίζονται χαρακτηριστικές θέσεις θέας, όπου αναδεικνύεται το πανοραμικό τοπίο της πεδινής περιοχής της Άρτας, ως τον Αμβρακικό κόλπο, καθώς και το φράγμα Πουρναρίου, οι τεχνητές λίμνες του ποταμού Αράχθου και το παραλίμνιο πάρκο.

Οι χρήστες του, μπορούν να επιλέγουν τη διαδρομή και το μήκος που θέλουν να διανύσουν, καθώς και το τοπίο που τους ευχαριστεί (στεγασμένο απο  πεύκα και κυπαρίσσια, ανοικτό με θέα).

Από τεχνικής πλευράς χαρακτηρίζεται εύκολο με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 218 μέτρα. Χρησιμοποιώντας κάποιος όλο το δίκτυο των μονοπατιών μπορεί να καλύψει μια διαδρομή μεγαλύτερη των 9 χλμ. Στην ανατολική πλευρά του λόφου κατά μήκος της διαδρομής του, υπάρχουν πολυβολεία τα οποία σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας και οι τελικές τους παρεμβάσεις έγιναν στην κατοχή ή στον εμφύλιο,  δίνοντας ένα διαφορετικό ξεχωριστό  τόνο, προσφέροντας στους περιπατητές – αθλούμενους τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.

Επίσης  υπάρχουν σκέψεις  ώστε το περιαστικό δάσος να συνδεθεί με μονοπάτια και με άλλους χώρους πρασίνου της Άρτας, και ιδιαίτερα με το παραλίμνιο πάρκο, με το οποίο γειτνιάζει, δημιουργώντας  έτσι ένα δίκτυο  πράσινων διαδρομών.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να θεωρηθεί ευτύχημα για τη πόλη μας η ύπαρξη σε τόσο κοντινή απόσταση δασικών χώρων και χώρων

πρασίνου οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν, οργανωθούν και να λειτουργήσουν για αναψυχή των κατοίκων της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη και τους φίλους και των δυο συλλόγων  που ξοδεύοντας προσωπικό χρόνο και κόπο, βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Επίσης ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων και τη Δ/νση Δασών Άρτας για τη βοήθεια τους.

 

leave a comment

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΟΡΛΑΝΔΟΥ 9 - ΑΡΤΑ Τ.Κ 47100
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΡΤΑΣ © 2021. All rights reserved. | Development by WEBOWL
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΡΤΑΣ © 2021. All rights reserved. | Development by WEBOWL

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΡΤΑΣ © 2021. All rights reserved. | Development by BLOCK681.COM